Cea mai bună metodă pentru a afla dacă merită sau nu investiția în pompele de căldură este aceea de a analiza beneficiile ei. În cazul pompelor de căldură, pompele de căldură se prezintă astfel:
Pe termen scurt - sunt ușor de montat, ușor de manevrat, nu necesita spatiu tehnic dedicat, instalare ușoară cu costuri reduse, se poate instala intr-o bucatarie;
Pe termen mediu - reducerea costurilor lunare la factura de căldură datorită utilizării de energie regenerabilă, sporirea confortului, a temperaturii și/sau a utilizării apei calde menajere;
Pe termen lung - amortizarea investiției, reducerea emisiilor de CO2 și setarea unui exemplu în comunitate prin atenția dovedită asupra mediului înconjurător.
În concluzie, chiar dacă în primă fază investiția într-o pompă de căldură poate părea mare, aceasta se amortizează în timp. De asemenea, beneficiile survenite odată cu montarea acesteia vă vor încânta și veți putea eficientiza imobilul în care locuiți, fără a fi nevoiți să afectați mediul înconjurător prin sporirea confortului personal.
Cum funcționează o pompă de căldură?
Un compresor circula agentul frigorific care absoarbe si elibereaza caldura in timp ce se deplaseaza intre unitatile interioare si cele exterioare. Astfel, o pompa de caldura poate incalzi locuinta chiar si in zilele reci de iarna.
Componenta de bază din procesul de captare și descărcare a energiei este agentul frigorific din circuitul interior al pompei. Agentul frigorific se modifica de la o stare fluida stare gazoasa de vapori. Agentul frigorific fluid intră în vaporizator, unde are loc schimbul de caldura prin vaporizare, de la sursa de energie la agentul frigorific. La ieșirea din vaporizator, agentul frigorific se află într-o stare de vapori reci. Vaporii reci de agent frigorific pătrund în compresor, unde presiunea și temperatura cresc. Vaporii fierbinți ai agentului frigorific pătrund în condensator, unde caldura se trasfera (prin condensare) la agentul termic din circuitul închis al sistemului de încălzire. La iseirea din condensator, după condensare, agentul frigorific se află în stare fluidă. Agentul frigorific fluid trece prin supapa de extensie, unde temperatura și greutatea acestuia scad. Ulterior ciclul se reia.